Tudástár

Már adó 1%-al is segíthetsz!

Az örökbefogadás menete és feltételei

Kedves leendő gazdik!

Kérünk benneteket, figyelmesen olvassátok el az alábbiakat, mely az Alapítványunktól történő örökbefogadás menetét mutatja be.
Nézz körül albumainkban, ahol megtalálod örökbe-fogadható cicáink történetét, képeit. Ha úgy gondolod, tőlünk szeretnél egy társat magadnak, kérlek, írj egy bemutatkozó levelet facebook oldalunkon privát üzenetben.
Leveled tartalmazza az alábbiakat:
Rövid bemutatkozás Rólad, családodról, mivel foglalkozol, mennyi időt töltesz otthonodtól távol, amikor távol vagy megoldott-e a cica felügyelete. Hol laksz (város, lakás/ház, saját/bérlemény), veled egy háztartásban élő felnőttek, gyerekek száma, életkora, Ők is szeretnének-e cicát, szeretik-e az állatokat. Vannak-e már állataid, nekik milyen a természetük. Van-e tapasztalatod a cicatartás terén. Ha volt korábban cicád, mi történt vele (betegség, baleset). Ezen kívül bármi, amit fontosnak tartasz megemlíteni.

Néhány szó az örökbefogadásról, amit kérlek, vegyél figyelembe:
Csak benti tartásra adunk örökbe cicákat, megfelelő biztonság mellett. Olyan helyre adjuk, ahol családtagként kezelik őket. Ahol nem okoz problémát a rendszeres orvosi ellenőrzés, háromhavonta féreghajtás, évenkénti oltás, betegség esetén az orvosi ellátás.
Minden cicáért 10.000 Ft-os hozzájárulást szoktunk kérni az orvosi költségek részleges megtérítéseként, hiszen cicáinkat 2x oltva, ivartalanítva, tesztelve, rendszeresen parazitamentesítve adjuk örökbe. Gyakorlatilag a két oltás árát kérjük el.
Örökbefogadási megállapodást kötünk, melyet, komoly szándék esetén elküldünk, de itt is elolvashatjátok:
https://www.pelyhespeti.hu/dokumentumok/

A cicák új otthonába szállítását mi magunk intézzük, mintegy környezettanulmányként, mert szeretnénk látni, hogy hova kerül a cica (csak cica szempontból nézünk körül).
Cicáinkat minden örökbe fogadás előtt orvoshoz visszük, beteg, gyógykezelés alatt álló cicát örökbe nem adunk.
Az örökbeadásnak kb. 2 hét az átfutási ideje. A fentiek miatt körülbelül ennyi idő telik el a megállapodásunk és a cica új otthonába költözése között.

Élőlényt ajándékba nem adunk! Nem mindenáron megszabadulni akarunk mentvényeinktől, hanem felelős gazdit szeretnénk találni Nekik, akikkel leélhetik életüket.
Éppen ezért örökbeadás után is szeretnénk híreket, képeket kapni cicáinkról. Eleinte napi szinten (hogy sikerül a beilleszkedés), majd heti, később havi rendszerességgel kérünk képeket, információkat.

A képen boldog gazdis cicáinkat láthatjátok. Mindenki nem fér rá, így elnézést azoktól, akik nincsenek rajta :)

Köszönjük figyelmedet!

Amit tudni kell egy alapítványról


Egy kis szösszenet azoknak, akik nem tudják mit is jelent, az hogy alapítvány, mitől lesz Valaki Alapítvány, és mivel jár ez.
Az alapítvány egy jogi fogalom: "Az alapítvány az alapító által az alapító okiratban meghatározott tartós cél folyamatos megvalósítására létrehozott jogi személy. Az alapító az alapító okiratban meghatározza az alapítványnak juttatott vagyont és az alapítvány szervezetét." (Ptk)
Az, hogy van egy Alapítvány, még korántsem jelenti azt, hogy ott vagyon is van. Az alapítói vagyon is a magánszemély saját kis adózott fizetéséből van, tulajdonképpen egyik zsebből a másikba áttéve. Ez valóban csak egy fogalom. Attól még nincs "gazdag nagybácsi" nincs állami támogatás. Adó 1 %-ra is csak két teljes lezárt év után lehet regisztrálni, aminek szigorú feltételei vannak. Tehát egy év közben pl. 2016. márciusában alakult szervezet, csak 2,5 év múlva 2018. szeptemberében regisztrálhat, 2019-ben "gyűjtheti" az adó 1 %-ot, amit majd 2019. októberében kap meg, ha sikerül a feltételeket maradéktalanul teljesítenie. És ez sem milliókat jelent, de természetesen nagy segítség lesz majd ez is.
Pelyhes Peti név után azért áll ott az Alapítvány kifejezés, mert Ildi merte meglépni ezt a lépést, merte "hivatalos" formába önteni azt, amit már előtte is csinált. De attól még ugyanúgy munka, család és "magánélet" mellett folyik az állatmentő tevékenység.
A cél a kóbor cicák számának csökkentése ivartalanítással, Tatán és vonzáskörzetében. Ez azt jelenti, hogy az ivartalanítás költségét vállalja át az Alapítvány, ha a vele együttműködő állatorvosnál történik a műtét. Amiben még tud segíteni, az a kóborkák első orvosi vizsgálatának átvállalása.
Nem azt jelenti az Alapítvány kifejezés, hogy mindent meg kell oldania. Ettől még nincs telephely, nincs állandó személyzet, aki rögtön szaladni tud, ha Valaki cicát(kat) talál, főleg nem a házi szaporulat kérdésének megoldása a feladata.
Az Alapítványnak nincs külön helye, a cicák ugyanúgy Ildiék kis lakásában vannak, ugyanannyi helye, ideje van, mint bárki másnak. Így is nagyok sok cicusról gondoskodnak, akik az elmúlt évek alatt Náluk maradtak, felelős gazdik hiányában.
Többek között ezért nem is tud az Alapítvány cicát fogadni. "Nem a menhelyi háttérben látjuk a megoldást, hanem a megelőzésben és az edukációban. Hogy minél több emberhez eljusson és alap dolog legyen az ivartalanítás. Ez az egyetlen és helyes megoldás arra, hogy végre csökkenjen a kóbor állatok száma."

Tudástár - nyári kiadás

Nagyon nehéz megállni azt, hogy egy kiéhezett kóborcicát azonnal degeszre ne etessünk. Fal, megőrül az élelemért, hirtelen be akar hozni minden lemaradást. Vigyázzunk! Nem fogja érzékelni, hogy mennyi az elég, Ő agyban most is éhezik és még sokáig fog, akkor is ha már jóllakott a pocak. A "TÚLETETÉS" sokszor az életébe kerülhet! És ez nem csak az első napokra vonatkozik!
Nem vagyunk állatorvosok és nem is akarjuk eljátszani, hogy azok lennénk. De most már sok sok tapasztalattal a hátunk mögött szeretnénk néhány gondolatot megosztani Veletek:
A mi elsődleges prioritásunk,- miután biztonságba helyeztük egy egy mentvényünket- a parazitamentesítés. Ez a legfontosabb, hogy onnantól a bevitt tápanyag már hasznosulhasson, hogy a cica elkezdhessen megerősödni. Amennyiben vemhes, - a vemhesség szakaszától függően- szükséges a mielőbbi ivartalanítás. Lehetőség szerint azonban nem javasoljuk, hogy a befogást követően "szinte azonnal", mert a karantén ideje alatt kiderülhetnek ( a jellemző teljes legyengült állapot mellett) olyan betegségek, melyek a műtéti kockázatot jelentősen növelik. Persze előrehaladott vemhesség esetén kevés a játékterünk, de a kezdeténél biztonságosabb először kicsit megtámogatni a cica szervezetét, megfigyelni pár napig, hogy "biztosra mehessünk".
KARANTÉN MINDENEKELŐTT! ( és a majdani cica közösségbe helyezést megelőzően a tesztek! ) A már meglévő saját állataink és az új jövevény érdekében legalább 10 napos elkülönítés javasolt!
CSAK FOKOZATOSAN! A hosszan tartó éhezés következtében kialakult májfunkciós károsodások, a gyomor pangó állapota miatt sokszor adjunk keveset, tápanyagban bővelkedő ételt. Érdemes úgy kezelni egy frissen befogott felnőttet is, mint egy kölyköt. Napi négy-öt adagra elosztani a falatokat, lehetőség szerint speciális táppal, immunerősítővel segíteni, hogy megerősödhessen. Tartalmas élelemmel, hogy a kevesebb , de tápanyagban gazdag étel a segítőjévé válhasson. Még jó állapotban lévő kóborka esetén is javasoljuk az immunerősítést, ártani nem fogunk, de sokat használunk vele :)
Szintén fontos, hogy immunerősítéssel - a szervezet öngyógyító képességének megtámogatásával- esetenként megelőzhető lehet a betegségek kialakulás és az ezzel járó szükséges gyógyszeres kezelés. Az immunrendszer károsodása miatt még a legbanálisabbnak tűnő apró betegségek is életveszélyesekké válhatnak. A már kialakult betegségnél azonnal orvosi segítségre van szükség! Soha ne adjunk antibiotikumot orvosi felügyelet nélkül!
A fertőzések szintén tovább rombolják az immunrendszert. Az -az esetenként elkerülhetetlen - antibiotikumos kezelésnél próbáljuk meg csökkenteni az ártalmakat. Bélflórát védő szerek, immunerősítő szintén csodákat tehet, megelőzhető a nagyobb baj.
Sajnos nem minden esetben tudjuk kivédeni a későbbi tragédiát. A Pelyhes Petis cicák gyógykezelését segítő orvos véleménye szerint akár hónapokig rezeghet a léc a krónikus máj károsodás és/vagy az immunrendszer hiánya következtében.
Különös gondot fordítsunk szoptatós kóbor mamacicák gondozására, hisz a szoptatás jelentősen igénybe veszi az anya szervezetét, sokszor a saját rovására.
A szervezet nagyon bonyolult, öngyógyításra is képes, de ahhoz hogy a gyógyító funkcióját elláthassa, sokszor aprónak tűnő, de életmentő dolgokra kell odafigyelnünk.
A kölyök cicák védtelenek. Ahogy elválasztódnak a mamitól "csőstül jöhetnek a gondok", mert az anyatejben lévő immunerősítő védőszer már nem áll a rendelkezésükre. Így az Ő esetükben, ahogy megtörténik az átszoktatás "szilárd tápra" és már zökkenőmentes az emésztési folyamat, fontos hogy az oltási program megkezdődjön. Az első oltás ideális időpontja a nyolc hetes életkor. Ismétlő oltásra rá egy hónapra kerülhet sor. Természetesen kölykök esetében is az ELSŐDLEGES a parazitamentesítés ( ismétléssel, állatorvos által ajánlott kölyköknek kifejlesztett szerekkel) , hisz a védő funkció mellett az anyatejjel, a kis paraziták is bekerülnek a szervezetükbe.
Ezúton is köszönjük Karsai Veronikának az illusztrációként felhasznált képet. A kép valós: Vera gondozza a képen látható utcán élő cicákat szakértő gondoskodással <3

Különkiadás

A Pelyhes Peti tudástár különkiadásában (dióhéjban) azzal foglalkozunk, hogy mit tehetsz..

Mit tehetsz ha bajba került tappancsost látsz? Rengeteg olyan poszt kering a facén, ahol "ezt és ezt a cicát, kutyát, vadludat láttam, de rohantam" vagy még képek sincsenek. Tudnod kell, hogy ilyen esetekben már a legritkábban születhet jó megoldás. Mire a megosztásokból valaki rámozdul és elmegy a helyszínre megkeresni, már kevés eséllyel találja ott a bajbajutottat.

Semmi biztatót nem írhatunk, mert a megoldáshoz Te tudsz a leginkább hozzájárulni. Először is amennyire csak lehet alaposan meg kell vizsgálni a delikvenst. Minél több információt és minél jobb KÉPEKET készíteni róla, majd BIZTONSÁGBA HELYEZNI. Bárhova, ahol van egy kis zárható helység, akár pár órát egy cicaboxban is elvan, vagy persze ha semmi nincs akkor egy dobozban is. Mert sokszor az élete múlhat ezen.
A kiscica szezon közepén tartunk. Mindenhol bajba került apróságok, akiknek a sorsa egy egy jószívű és tettre kész emberen múlhat. Pár nap kényelmetlenségen, ha valaki csak a fürdőszobájában talál helyet. Mert a legtöbb mentő és szervezet kétszáz százalékon pörög. Mindenki így kezdte. Hazavitt egy bajbajutottat, mert tudta, ha Ő nem segít , akkor mire segítség érkezik, addigra késő lehet. Ha már biztonságba helyezted kezdjél el gondolkodni :) NE ESS ( nagyon :)) PÁNIKBA! Nagyon fontos, hogy tudd az emberek alapvetően jók és ha Te hozzáteszed a magadét, akkor igenis többen fel fogják ajánlani a rész segítségüket. Legalábbis mi ezt tapasztaljuk. De nem mindegy, hogy hogy tudod megfogalmazni, hogy mire van szükség.

Mindenképpen érdemes jól elkészíteni a segítségkérő posztot ( település megjelölés, ha lehet telefonos elérhetőség, kifejező képek! ) . Konkrétan megfogalmazni benne, hogy mihez kérsz segítséget. Valószínűleg sok mentő tud ajánlani olyan megbízható orvost, aki méltányos áron kezeli a mentvényedet, mert még az egészségesek esetében is szinte azonnal szükséges hogy doki lássa, parazitamentesítse legalább. Ha makk egészséges, csak gazdikereső, akkor ultra jó képeket készíts Róla, mert a "piac nagyon telített" és kevés gazdijelöltből kell megtalálnod a számára megfelelőt. Tehát a JÓ KÉPEK elengedhetetlenül fontosak.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a posztoknál előnytelen képekkel próbálkoznak. Tudjuk, hogy nem a legkönnyűbb műfaj pl kiscicákat fotózni, mert örökmozgók, de inkább készíts húszat és abból válassz, mint hogy az első homályossal feltedd. Sötét színű delikvensnél használj feltűnő színű hátteret, nyakörvet, hogy kiemelje :) A gazdikereső posztból ne hagyj ki alapvető információkat: melyik településen található a cila, mennyi a saccolt kora, milyen nemű és milyen az alaptermészete, használja e az almot stb. Ne csak a facéra tedd fel, mert nagyon telített. Használj minél több bevonható hirdetési felületet, a nagy hirdetési portálokat se feledd! A gazdijelölt érdeklődőkkel határozottan tárgyalj. Légy tisztában azzal, hogy ennek a kis mütyürnek az élete most a Te kezedben van és Te döntöd el, hogy az elkövetkező életét kinél tölti el. Éppen ezért az első jelentkezőnek csak akkor add oda, ha érzed, hogy jó helye lesz! Nem mosógépet hirdetsz, ezért a kis életért Te tetted eddig a legtöbbet így jogodban áll NEMET mondani.

Egy kedves barátom aranymondatával zárom: " Nincs esélytelen gazdikereső, csak béna fotó van és rossz szöveg". Ha Te hiszel benne, akkor sikerülni is fog! És ha már egyszer megízleled milyen érzés kipróbálni a gyakorlatban ezt az állatmentős történetet, és ha a befektetett energiád, munkád gyümölcse beérik -és sikerül befogadó otthont találnod mentvényed számára-, akkor tudni, érezni fogod, hogy miért érdemes.

Köszönjük az összes bajbajutott tappancsos nevében, ha Te is csatlakozol cselekedetekkel az Ő megmentésükhöz!

4. rész Felelős állatvédelem

Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy, a facén osztott plakátra. Önmagában nagyon meghatónak tűnik az üzenet. Rengeteg kutyus van a képen egy csokorban és egy nyíl mutat egy fél négyzetméternyi szabad területre. A körülbelüli szöveg: " Akad még egy kutyának hely? Igen, ITT" és a nyíl a szabad részre mutat.
Önmagában sokan, sokszor hajlamosak vagyunk hasonlóan gondolkodni, mert hazánkban most nagyon nagy a baj állatmentések terén. Azt hisszük, hogy "már minden borzalmat láttunk, de a tört részét sem. Még inkább aktuális a téma most, amikor napi szinten találkozunk zsákba kötözött élő vagy halott szerencsétlenekkel, kidobott apróságokkal. Ilyenkor eszünkbe juthat az a bizonyos "fél mn szabad hely". A felelős állatmentés azonban nem hagyhat figyelmen kívül olyan szakmai alapelveket, melyek be nem tartása nem hogy nem segítség, hanem egyenesen szakmai bűn.
A hazai állatvédelemnek két főszereplője van: az egyik az állatmentésekre specializálódott alapítványok, szervezetek, melyek egy idő elteltével az 1% os gyűjtésre is jogosulttá válhatnak ( de legalább két évnek kell eltelnie az alapítás dátumától számítva), a másik aktív szereplői a magánmentők. Mindenhol jellemzően nagy a pénzhiány és a legtöbb esetben erejükön felül teljesítenek a szívvel lélekkel mentők. DE azt a legfontosabb szempontot, hogy "ne ártsunk többet a segítségünkkel, mint használunk" mindenképpen figyelembe kell vennie azoknak, akik erre adják a fejüket.
Két alapvető pillérre mindenképpen gondolni kell. Egy újonnan mentett állatot, legyen az kutya vagy cica, SOHA nem szabad azonnal összeereszteni a többiekkel. Egy ilyen felelőtlen lépéssel katasztrófákat okozhatunk, mert a lappangó betegségek akár pillanatok alatt megtizedelhetik az addigi mentett állományt. Tehát addig tudunk csak menteni, amíg az elkülönített elhelyezésüket biztosítani tudjuk. A Pelyhes Peti Alapítvány zsenge kora ellenére is, már 200 százalékon pörög, emiatt nemet is kellett mondanunk már hozzánk fordulóknak ( bár nehéz szívvel tettük ). De FELELÜNK azokért, akik eddig bizakodhattak bennünk és addig amíg az Ő sorsukat nem tudjuk becsülettel rendezni, addig nincs kapacitásunk újabbakra. Az összezsúfolódott ideiglenes helyeken egyszerűen képtelenség szocializálni a rászorulókat, a gondozásuk a napi életben tartásukban kimerül. Mindig biztosítani kell a "kimeneti oldalt", tehát a gazdikeresést, hogy a felszabadult helyekre érkezhessenek már az újak.
A másik követelménye a felelős állatmentéseknek a prevenció, tehát a sokszor hangoztatott IVARTALANÍTÁS. Tudjuk, meg a saját bőrünkön is érezzük, hogy a pénzhiány sokszor gátja a további életmentéseknek, de azzal, hogy csak etetünk és nem gondoskodunk a szaporodás megakadályozásáról, csak tovább termeljük a nyomort.
A Pelyhes Peti Alapítvány nyíltan bevállalja, hogy még a vemhes macskák ivartalanítását is felvállaljuk és támogatjuk. Erről éles viták vannak állatvédő közösségeken belül is ( etika meg erkölcsi megfontolások tárgyát képezve), de mi valljuk, hogy ha most két évig nem születnének kölykök, akkor is nehéz lenne a már fennálló állapotok felszámolása. Nekünk sem örömóda egy egy vemhes ivartalanításával eltöltött nap, de ilyenkor nem szabad magunkra gondolni, hanem kizárólag a jelenleg is utcán tengődő és a sintértelepeken a halálos injekcióra várók lebegnek a szemünk előtt. Mert ÖSSZESSÉGÉBEN kell a helyzetet néznünk. Mi lehet, hogy a segítségetekkel gazdásítani tudjuk a nálunk lévőket, de rengeteg rászorult kisállat mellett nincsen ilyen erősödő háttércsapat, mint a mienk. Így mi rájuk is gondolunk, amikor bár nehéz szívvel, de beadunk a rendelőbe egy vemhes nősténycicát.
A hazai állatvédelem csak akkor hozhat kimutatható eredményeket, ha a bennük munkálkodók legalább ezt a KÉT nagyon erős alappillért szakmai ALAPELVKÉNT fogadják el. És ha ezek alapján terjesztik az "igét" a környezetükben élő állatszeretők számára. KÖZÖS CÉLUNK, hogy az állatvédelem a nevéhez méltóvá váljon és valóban a védelemről szóljon és ne a probléma súlyosbításáról. 

3. rész Miért ivartalanítsunk?

Hogyan tudod elejét venni a megbetegedéseknek és a baleseteknek. Itt van a varázsszó! 

"Szereted? Hosszú életet szánsz neki? Akkor ivartalanítsd!" Az ivarosság hátulütői, előzd meg a betegségeket! Légy tudatos gazdi!

Kevés macskás téma akad, amelyik ilyen felfokozott érzelmi kirohanásokat okoz, mint az ivartalanítás témaköre. Állatvédők és "Mici cica" gazdái feszülnek egymásnak. Vannak akik morális vétségnek, a "természetbe való beavatkozásnak " gondolják az ivartalanítást, míg mások egyedüli lehetőségként - a kulturált állattartás egyetlen lehetséges megvalósítójaként- tekintenek rá.

Tény, hogy az egyetlen emberséges alternatíva mind kutya és mind macskafronton, hogy a gazdátlan állatok létszámát csökkenthessük és minden megszületett alommal ezen célkitűzés kárára lépünk. De ma inkább az egészségügyi oldalával foglalkozzunk!

Tele vagyunk tévhitekkel, melyeket, mint a matyó hímzésmintákat a nagyanyai házból hurcobásztunk magunkkal. Azt a nagymamai intelmet, hogy a "macska csak egerészésre jó" egyértelműen elvetettük, akkor kérdem én, milyen létjogosultsága van annak, hogy a macskának/ kutyának mindenképpen legalább egyszer kell szülnie...
Mert hogy ugyanakkora baromság, mint az egerészős történet
SŐT! Nem csak baromság hanem VESZÉLYES IS!

Minden egyes szüléssel a cicánkat egyre nagyobb kockázatnak tesszük ki a MÉHBETEGSÉGEK kialakulása vagy a TEJMIRIGY - DAGANAT kifejlődése terén. Egyik napról a másikra alakulhatnak ki daganatos megbetegedések, amik pillanatok alatt képeznek áttéteket és a legfájdalmasabb következmény kedvencünk elvesztése! Ami megelőzhető lett volna!

Egy csomó halálos kórt gyűjthetnek be pusztán az ivarosságukból fakadó viselkedési problémáknak köszönhetően. Ilyen a két legdurvábban és félelmetesen csengő: Felv, Fiv, mindkettő az immunrendszert támadja és szexuális úton, meg egyéb testi érintkezéssel terjed.
Egy hatalmas elfertőződött tályog sem éppen mosolyra fakasztó, nem is beszélve a súlyos orvosi kiadásokról, ha valóban szeretjük "Mici cicát vagy Fricit".

Talán az egyik legkézzelfoghatóbb és legszomorúbb látvány az út közepén élettelenül fekvő cicatetem. Autóbalesetek napi szinten, főleg most a tavaszi időszakban. És miért? Mert űzi, hajtja őket az ösztön, kilométereket vándorolnak hogy udvarolhassanak. A verekedések, egymás püffölése is kiűzi őket egy hirtelen vett mozdulattal az úttest közepére. Szomorú nagyon, mert a legtöbb esetben megelőzhető lett volna ez is.

Kinti benti tartás esetén lényegesen csökkentheted az autóbalesetben elhalálozások arányát ezzel az egyszerűnek mondható műtéttel.

Tény az, hogy ez a műtét már a legtöbb doki számára rutineljárás. A legoptimálisabb még ivarosodás előtt elvégeztetni, mert akkor egészséges és hosszú életű cicád lesz várhatóan.

Érdemes körülnézni, mert tavasszal több Állatorvosi rendelő is kedvezményesen végzi a műtéteket. Nézz körül, mert tapasztalat, hogy árban elég nagy eltérések vannak.

Vemhes cicát is lehet ivartalanítani. Jobban kell kicsivel Rá vigyázni a lábadozás napjaiban, de ha nem tudsz hirtelen garanciát vállalni hat-hét megszületett kiscica további sorsáért ( és ki tud, hisz alig alig vannak jó gazdik) akkor ne habozz! Keress egy felkészült és jó dokit! De gondolj mindig arra, hogy a legjobb megelőzni a bajt és IDŐBEN LÉPNI!

2. rész "Felnőtt cica az új családtag!" 

Van egy erős tévhit, amit gyakran hallunk a "becicásodás" előtt álló gazdijelöltektől. " Kölyök cicát szeretnék, mert... mert könnyebben megszokja a családot, mert könnyebben nevelhető, mert jobban összeszoktatható a másik cicával" stb...

A cicák is személyiségek. Genetikailag is hoznak, és ugyanúgy hat rájuk a környezet, mint ránk, emberekre. Látni olyan kicsi babacicát gondos családban felnövekedni, akiből "hét ördög lesz" mire nagycicává cseperedik és a nyugtalanabb természete évekig végigkíséri. Előfordul, hogy úgy lesz "antiszoc" egy kicsiként gazdisodott, hogy tökéletes élete van és serdülő korára teljesen "megvadul", abba se tudja hagyni . Az okokat persze minden esetben kereshetjük, de van olyan, hogy beazonosíthatatlan mitől alakul valami borúsabbra.

Persze ezek extrém példák, de ha "biztosra akarunk menni" akkor érdemes elgondolkodnunk, hogy egy már kiforrott személyiségű cicát fogadjunk otthonunkban, vagy akár a másik cicánk mellé társnak. A felnőtt cicák nem árulnak "zsákbamacskát". Ott már egy kialakult cicaszemélyiség megmutatja, hogy mennyire alkalmazkodó, mennyire ölbebújós, vagy inkább vagány játékos. A cica tudatos kiválasztásával több év közös örömét biztosíthatjuk be.

Az állatmentők nap mint nap szembesülnek azzal, hogy akár kifejezetten idős cicákat dobnak az utcára, veszítik el a gazdijukat halál ok és más családi tragédiák után. Ők a gazdisodásban reménykedők hosszú sorában, mindig is a sor végén kullognak. Sokszor tapasztaljuk azt is, hogy még idősebb ember mellé is szívesebben választanak kölyökcicát társként, de ahogy a tenyérnyi kis jószág elkezd kamaszodni és lógni a függönyökön, meg leveregeti a muskátlikat az asztalról már az egész család romokban hever. Mennyivel jobb lett volna átgondoltabban dönteni!

A Pelyhes Peti Alapítványnál őszintén beszélünk az érdeklődőknek a cicák jellemvonásairól. Mert nekünk az a legfontosabb, hogy az eddigi gyökértelen, mentett árváink boldog családokhoz, vagy egyedülálló gazdikhoz kerüljenek. Mert a boldog család a cicának is boldogság. És a közös öröm alapja a harmonikus együttélés. Ami pedig a bölcs döntés eredménye.

Ha meggyőztünk és érdekelne egy gazdira váró kiforrott cica személyisége, akkor írj bátran, ígérjük nem kertelünk, ajánlunk Valakit a széles kínálatunkból.

1. rész - Kölyökcica örökbefogadása

A Pelyhes Peti Tudástár első része a kölyökcica örökbefogadásával foglalkozik.

Ne feledjétek, a tavaszi almok érkeztének első időszakában járunk. Ne kapkodd el a döntésedet, mert most hosszú hónapokig szebbnél szebb és kedvesebbnél kedvesebb kiscicák közül választhatod ki az új családtagot. Készülj fel az új kis Társ fogadására ne csak macskafelszereléssel, hanem várd őt felkészült gazdiként. Mert hosszú évekre szóló döntést hozol.

A macskák az év két szakaszában, tavasszal és ősszel hozzák világra kicsinyeiket. Mindkét periódus több hónapos ellési időszakot jelent. Egy-egy nőstény akár egymást követő rövid időn belül több almot is a világra hozhat, sőt egy azonos alomban megszületett kölykök több apától is származhatnak. A vemhesség általában 63-66 napos időtartam alá esik. Az anyamacska akár még a szoptatás ideje alatt újból vemhes lehet. Így most a tavasz kezdetén rengeteg mentésre váró macskacsalád várja, hogy még időben kaphasson segítséget.
Az újszülött kicsiknél gyámoltalanabb kis lényeket elképzelni is nehéz, ugyanis teljesen vakok még legalább egy hétig (a szemük 7-14 nap elteltével nyílik csak ki).

Az utcán megszületett kicsiknek rengeteg természetes ellenségük van, emiatt fordul elő, hogy bár a macskák nagyon szaporák, az életben maradási esélyük csekély, ha kóborként látják meg a napvilágot. Ez a tavaszi időszak minden macskamentő számára versenyfutás az idővel. Napi szinten érkeznek a segítségkérések a szervezetekhez, hogy vagy magukra maradt pár napos, hetes kölykök, vagy bokor alján született cicacsaládok szorulnak a segítségünkre.

A Pelyhes Peti Alapítványhoz is - bár kifejezetten az utcacicák ivartalanítása a prioritásunk - megérkeztek az első bajba jutottak: Egy egész cicacsalád - a Péchy család tagjai, mama és 5 aprósága - lelhetett biztonságra és nyugalomra. Ők már jó eséllyel heteken belül gazdikeresők lesznek, mert megmenekültek és már az első doktorbácsis látogatáson is átestek.

De nem minden bajbajutott ilyen szerencsés, mint Ők. Addig, amíg még ilyen alacsony létszámban ivartalanítják a gazdik a saját cicájukat, addig az utcáról mentett cicáknak mindig sorba kell állniuk a felelős gazdikért. Ha kölyökcica örökbefogadást tervezed és közben segíteni is akarsz, mentett cicák közül választasz.
Egy állatvédő életének legboldogabb napjai között szerepel, amikor egy egy védencét nyugodt szívvel adhatja gazdihoz, mert tudja, hogy felelősséggel várják. A felszabadult ideiglenes helyre pedig új bajba jutott kerülhet. Aki mentett cicát fogad örökbe KÉT ÉLETEN IS SEGÍT! És ezzel együtt azoknak az embertársainak, akik a szabadidejüket áldozzák arra, hogy enyhítsék a szenvedést és reményt hozzanak a tappancsos árvák életébe...

Mentett tappancsos örökbefogadása mellett dönteni egy világnézet. Ugyanabba a körbe tartozik, mint a környezettudatos gondolkodás, hogy a saját lehetőségeinkhez mérten döntésünkkel amellett tesszük le a voksunkat, hogy a környező világ harmonikusabb lehessen, hogy a környezetünkben élők élettere is élhetőbbé válhasson.

Amikor meghozzuk ezt a döntést, hogy mentett társat választunk, lehet, nehezebb helyzetnek érezzük, mint ha csak a szomszéd cuki újszülött kiscicáiból vinnénk haza egyet, mert Ő boldog lesz, ha az évről évre szülő cicája kölykeitől hamar megszabadul. Tárt karokkal fogad és adja oda "kérdés nélkül" a még szopizó szőrcsomót. És mindannyiszor, amikor ez sikerül neki, megerősítést nyer abban, hogy felesleges ivartalanítani, mert úgyis lesz gazdi. Közben viszont azok a most éppen megszületett kicsi cicák, akik vakon bukdácsolnak egy bokor aljában, lemaradnak a gazdisodás lehetőségéről...

HA macskamentő szervezettől vagy macskamentő magánszemélytől választasz társat, ARRÓL DÖNTESZ, hogy számodra fontos, hogy változtass hibás dolgokon és segíts. Segíts egy esélytelen utcára kárhoztatott kicsinek abban, hogy boldog élet várhasson rá is.
Ha elkötelezett állatmentőtől szeretnél örökbe fogadni, 8 hetes kora előtt nem fogja kiadni a kölyköt. Nagyon fontos a kölykök immunrendszerének stabilizálódása szempontjából, hogy a lehető legtovább szopizhassanak, ugyanis az anyatej nem pusztán élelem a számukra, hanem a későbbi egészségük alapját meghatározó összetevőket tartalmaz. ÉS ha elkötelezett macskamentőtől fogadsz örökbe, akkor számíthatsz arra, hogy örökbefogadási szerződéssel ad csak kölyköt gazdihoz, de erről egy másik fejezetben.

Hasznos link: https://www.haziallat.hu/.../kiscica-gondozasa-etetese-i.../5295/

Pelyhes Peti Tudástár Beköszöntő! 

Reméljük, hogy már egyre többen látogattok el úgy az oldalra, hogy szeretnétek minél többet megtudni a háttérben folyó munkáról.

Ha egyelőre "csak" sima cicabarát vagy, akkor lehet még tisztázásra várnak olyan - a mentők között napi szinten használt fogalmak- mint pl "ideiglenes befogadás, örökbefogadási szerződés, "vad cica" stb és rengeteg kérdésed van, hogy ha örökbefogadáson töröd a fejed. Ezek megválaszolására teszünk kísérletet a későbbiekben, rendszeres időközönként jelentkező rovatunkkal.

A jövő hét első felében itt vagyunk a Pelyhes Peti Tudástár első részével. Első témaként a babacica örökbefogadásában gondolkodók részére szeretnénk segíteni a döntés meghozatalában. 

Örülünk, hogy tudatos állatbarát vagy és köszönjük, hogy a későbbiekben rendszeres olvasója leszel a kis szösszeneteinknek!